2015. március 10., kedd

A spenótos lasagne és egy szuper hétvége

A hétvégén felpakoltuk a gyerekeket és családilag elugrottunk Tidujékhoz látogatóba :)
A hétvége tanulsága, hogy nyugodtan mehetünk látogatóba úgy is, hogy csak anyák és gyerekek vagyunk, mivel kiválóan rendeztük az öt gyereket mi ketten egész vasárnap. Az apák nem voltak alkalmasak semmire, előző este ugyanis kicsit túl sokat nosztalgiáztak néhány üveg bor és egy kis pálinka mellett...
Mivel a rétes sütésről Tiduj még egészen időben lebeszélt, így helyette csokibonbont készítettem neki a nemrég múlt szülinapjára. (a receptet majd közzéteszem később, amúgy nem saját találmányom :D)
A jó emlékeken kívül szereztünk pár egyéb dolgot is. Nagyobbik lányom például a fáramászásból jó néhány lila foltot, egyet az arcára is :-O A kisebbik azóta is a motort emlegeti (ami nekünk nincs itthon, ugyanis rosszul vagyok a "lemotorozott" orrú cipőktől.... ezért nálunk nincs se kismotor, se futóbicikli, hanem gyaloglás, aztán meg bicaj, ha majd tud tekerni, és/vagy roller)
Én meg kaptam még egy kis túrót az itthonihoz.... ha nem lenne elég....
De ez túl sok lenne túrógombócnak, úgyhogy elkezdtem kicsit gondolkozni, hogy mihez lehetne kezdeni vele. Múlt héten Tiduj készített egy spenótos ricottás lasagnet. Miután kicsit szétnéztem a neten fellelhető ricottás spenótos receptek között, ebből az alapötletből lett egy villám ebédünk mára.

Hozzávalók:
kb. 40 dkg lasagne lap
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
50 dkg leveles spenót (szerintem a püré is jó, de én jobban szeretem a leveles verziót, ha éppen kapni)
kb. 10 dkg házi sonka, apró kockákban
50 dkg túró
5 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A hagymát megpárolom az olajon, majd hozzáadom a sonkát és a fokhagymát, kicsit kevergetem és már mehet is rá a spenót. Só, bors és szerecsendió ízlés és a sonka sóssága szerint, aztán el is lehet zárni alatta a hőt, mert hamar összeesik a spenótlevél.
A túrós részhez a túrót egy keverőtálban összeturmixolom a tejszínnel. Só, bors és szerecsendió, ezzel kész is.

Mehet is a rétegezés:
Alulra teszek egy kis túrós szószt, majd lasagne lap, spenótos rész, lasagne lap és így tovább, amíg el nem érek az utolsó lasagne lapokhoz, amiknek a tetejét még meglocsolom a maradék túrós szósszal és rászórom a reszelt sajtot.

200 fokon 30 percet sütöttem, amíg a sajt aranybarna lett.

Igyekeztem guszta fotót készíteni......
Így sikerült:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése